Szabadidő hasznos eltöltése témakör

KÖZÖSSÉGBEN ÉRDEMES LENNI

Ünnepeink

2019. február 12. / Szekszárdi SZC Magyar László Szakképző Iskolája – Dunaföldvár, Templom u. 9.

Az egyesületnek a megvalósítási feladatok közül a prevenciós programok  megszervezése volt a feladata. A szakmai tervben meghatározott Szabadidő hasznos eltöltése témakörben, „Közösségben érdemes lenni!“ témában tartottunk előadást. Az előadás témája: Ünnepeink.

Az esemény megvalósításakor a hátrányos helyzetű és veszélyeztetett fiatalok támogatása, segítése volt a cél. Olyan előadást tartatottunk, mely rávilágít az ünnepeink fontosságára, összetartó erejére a legkisebb közösségtől, a családtól kezdve a nemzeti ünnepeken át a globális ünnepekig.
Célunk olyan ismeretterjesztés, mely a rítusok, ünnepek bemutatásán keresztül világít rá a közösségi lét meghatározó szerepére életünkben.

Az előadás során arra a kérdésre kerestük a válaszokat, hogy mitől, miért és hogyan lesz kiemelt egy adott pillanat egy-egy kultúrkörben – mik azok az üzenetek, lelki tartalmak, melyek miatt újra és újra megemlékezünk, ünnepelünk. Utalva nemzeti hagyományainkra felidéztük azokat az eseményeket, melyekre büszkék lehetünk. Áttekintettük a különböző történelmi korok ünneplési szokásait, tradicionális néprajzi jellegű naptári napokhoz kapcsolódó, valamint az emberi élet fordulóihoz kapcsolódó ünnepeket is. A fiatalokkal közösen összegyűjtöttük Dunaföldvár ünnepeit. Megtekintettük a Dunaföldvári Ördögszekér Táncegyüttes előadásáról készült fotósorozatot, mely egy
tradicionális esküvőt és lakodalmi mulatságot elevenített fel, mely az emberi élet fordulóihoz kapcsolódó ünnep.

Résztvevők: 51 fő

A programok szervezője a Sudridom Hagyományőrző Egyesület.

Az előadásokon a részvétel ingyenes.

logo_fekete_feher